הכירו את נועה עובד, ראש צוות מחברת Starkware

חברת Starkware מגיעה לפגוש אתכם.ן בקמפוס! לקראת המפגש הכירו את נועה עובד, שתספר קצת על עצמה ועל החברה.

25 דצמבר 2024
  1. ספרי לנו קצת על עצמך, ומה הוביל אותך ללמוד מדעי המחשב ומתמטיקה?

קוראים לי נועה, גדלתי בצורן, נולדתי לשני הורים קיבוצניקים ויש לי אחות תאומה ואח צעיר יותר. מאז שהייתי קטנה, תמיד אהבתי לאתגר את עצמי. במשך 6 שנים הייתי בנבחרת אקרובטיקה והשתתפתי בתחרויות ארציות. בתיכון, החלטתי ללמוד במגמה מדעית הנדסית, ושם גם נחשפתי לראשונה לתחום של מדעי המחשב. לאחר מכן, התגייסתי לאיתור שחקים שוב"ל בחיל המודיעין (יחידת הלוויינות) ובהמשך יצאתי לקצונה. 

כיום, אני חיה עם בן זוגי בתל אביב, ובזמני הפנוי אני אוהבת לקרוא ספרים, לעשות ספורט (בעיקר כדורעף חופים), לטייל ולטרק. 

 

כמי שאהבה מתמטיקה עוד מגיל צעיר, ואחרי שנחשפתי מעט לעולמות הקוד בצבא, הבנתי שאלו התחומים בהם ארצה להתעמק בעתיד. נרשמתי לטכניון לתואר במדעי המחשב בעדיפות ראשונה, ומתמטיקה בעדיפות שנייה, ובהפתעה משמחת הם פנו אליי והציעו לעשות תואר כפול ובכך ללמוד את שני התחומים שמעניינים אותי. 

לאחר השלמת התואר הראשון, יצאתי לטייל במשך חצי שנה, ואחריו המשכתי לתואר שני במכון ויצמן למדע במדעי המחשב התאורטיים, ובפרט - קריפטוגרפיה.

 

  1. תתני לנו קצת רקע על סטארקוויר, מה החברה עושה?

סטארקוויר פיתחה טכנולוגיה ייחודית שפותרת את אחת הבעיות המרכזיות שיש כיום בבלוקצ'יין, והיא בעיית הscale. טכנולוגיה זו (המכונה STARK) מבוססת על מערכות הוכחה שמגיעות מהתאוריה האקדמית ונקראות הוכחות באפס ידיעה, Zero Knowledge Proofs. הטכנולוגיה הזו, מאפשרת לתשתיות בלוקצ'יין שאנחנו מכירים היום, כמו את'ריום, ובקרוב גם ביטקוין, לשמור על ביזור ואבטחה, אך לא על חשבון הscale

במסגרת הטכנולוגיה פיתחנו שני מוצרים: הראשון מביניהם הוא StarkEx, אפליקציה שעומדת בפני עצמה ומשמשת כ-Validity-Rollup. השני הוא Starknet, בלוקצ'יין המבוסס על טכנולוגיית STARK, ומאפשר למפתחים בכל העולם לפתח אפליקציות מתחומים מגוונים על הבלוקצ'יין.

 

  1. איך הגעת לחברה? מה גרם לך לרצות להצטרף לסטארקוויר? 

במהלך תואר המאסטר התלבטתי אם להמשיך לדוקטורט או "לצאת" לתעשייה. חברה סיפרה לי על התלבטות דומה שהייתה לחברה של אחותה והציעה לי לדבר איתה. דיברתי איתה, היא בחרה להמשיך לתעשייה אחרי המאסטר וסיפרה לי על החברה בה היא עובדת, סטארקוויר. היא הסבירה לי שבבסיס המוצר שסטארקוויר מפתחת ישנו רקע תיאורטי רחב ועומק מתמטי, דבר שמאוד סקרן אותי. 

לדבריה, העובדים בחברה סקרנים ואדיבים, ותיארה דיונים תיאורטיים מרתקים שמתנהלים במהלך העבודה המשותפת. לאחר שיחה זו ושיחה נוספת עם עובד בחברה, בהן שניהם סיפרו לי כמה הם נהנים לעבוד בסטארקוויר, הרגשתי רצון ומוטיבציה לעבוד גם כן בחברה, במקום שמשלב אתגר קוגנטיבי יחד עם סביבת עבודה מספקת וכיף עם אנשים. 

היום, אחרי שנתיים בחברה, אני יכולה להעיד שאני בהחלט מסכימה איתם.

 

  1. מה תפקידך בחברה? על מה את אחראית היום? 

כיום אני ראש צוות באחת הקבוצות בחברה (Centrelized Starknet). התחלתי כמפתחת בצוות שהיה אחראי על המוצר Starknet. אחרי כשנתיים נחשפתי לתחומי עניין חדשים בחברה ולהזדמנויות קידום, כך הפכתי לראש צוות בקבוצה שמתעסקת גם היא במוצר זה. הצוות שלי אחראי על מימוש אלגוריתם למיקבול טרנזקציות בבלוקציין, במוצר הספציפי שלנו בחברה. 

באופן כללי, בחברה הדברים מאד דינאמיים. כל הזמן נוצרים צוותים חדשים על בסיס רעיונות חדשים שמוצעים, יש פתיחות לפיתוח כיוונים תאורטיים לכדי מוצרים של ממש, הזדמנויות של קידום מקצועי וחשיפה לתחומים חדשים.

 

  1. נשמע שאת ממש הופכת תאוריה לפרקטיקה. האם זה משהו שהחברה עושה הרבה? מה הייחודיות של זה? 

כן, זה משהו שהחברה עושה הרבה והוא יחסית ייחודי לחברות טק שעוסקות באלגוריתמיקה הקלאסית.

כפי שציינתי, החברה עובדת על הטמעת פרוטוקול להוכחות של יושרה חישובית בתוך עולם הבלוקצ'יין. שני התחומים האלה עשירים באלגוריתמים מעניינים שצריך להבין ולממש אותם בצורה שמתאימה לפרקטיקה.

הרבה פעמים אלגוריתם תאורטי כזה נחקר בעיקר ברמה האקדמית, אז אי אפשר לקחת אותו ולמשש כמו שהוא. חייבים להתאים אותו לדרישות ולצרכים בפועל.

 

  1. מה הייתה ההיכרות שלך עם תחום הבלוקצ'יין לפני שהתחלת לעבוד בחברה?

כשלמדתי בטכניון, עבדתי על פרויקט בתחום הבלוקצ'יין. מטרתו הייתה לנתח אלוגירתמים משוערכים לבחירת טרנזקציות ליצירת בלוק. מטרת האלגוריתמים הייתה לבחור טרנזקציות כך שיוצר הבלוק ממקסם את הרווח מעמלות הטרנזקציות. בעבודתי על הפרויקט, נחשפתי לראשונה לעולם הבלוקצ'יין, לתאוריה בבסיסו ולמטרתו. בהמשך, על רקע ההיכרות הזו, התקבלתי להתמחות באוניברסיטת קורנל טק בניו יורק  בתחום הבלוקצ'יין. בהתמחות חקרתי את מידת הרווח של יוצר בלוק שפועל לפי אסטרטגיה שחורגת מהפרוטוקול הרשמי.

 

  1. באמת ההיכרות היום עם תחום הבלוקצ'יין היא עדיין לא מספקת. אנחנו שומעים מאנשים שונים גרסאות שונות, חלקן טובות יותר וחלקן פחות, מה דעתך על הנושא כמי שמתעסקת בלב ליבו של התחום?   

קיים בלבול נפוץ בין טכנולוגיית בלוקצ׳יין לבין מטבעות קריפטוגרפיים. בלוקצ׳יין היא טכנולוגיה המאפשרת למשתמשים להימנע מתלות בגופים מרכזיים ומהצורך באמון בהם - במקום לתת את האמון בגורם מרכזי, המשתמשים בבלוק׳ציין נותנים את האמון שלהם באלגוריתמי קונצנזוס, במתמטיקה ובקריפטוגרפיה. העולם שבלוקצ'יין פותח בפני המשתמשים בו רחב יותר ממטבעות המסחר שרבים נוטים לחשוב עליהם.

 

  1. אנחנו יודעים שאחוז הנשים בתעשייה אינו משמעותי מספיק עדיין, האם את מרגישה את זה בעבודה היום יומית שלך? בטח בחברת דיפ טק כמו סטארקוויר. 

אכן בתעשייה כולה יש מעט נשים יחסית לגברים, ובהתאם גם בסטארקוויר. היופי הוא שאצלנו הנוכחות של הנשים בחברה מורגשת לחיוב. תמיד כיף לדעת שיש גם נשים בתפקידים ניהוליים בחברה. לתחושתי זו מגמה שנמצאת בעלייה מתמדת, ואני תמיד שמחה להבחין בנשות מקצוע נוספות שנכנסות לתחום בתוך החברה ובתעשייה בכלל.

 

  1. איפה את רואה את החברה בעוד חמש שנים? מה היית מאחלת לה? 

אני רואה את סטארקוויר ממשיכה לצמוח בקצב משמעותי, תוך שמירה על רמת מצויינות גבוהה ועל החזון הטכנולוגי הייחודי שמאפיין את החברה, עם תשתית טכנולוגית גלובלית שמשמשת את המערכת הפיננסית והכלכלית של העולם כולו. 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>